Πιπεροτυρόπιτα με έτοιμο φύλλο

7:37 π.μ. alleycraft 0 Comments



Αυτήν την πίτα συνηθίζω να την λέω αφρόπιτα επειδή είναι τόσο μα τόσο αφράτη. Είναι από αυτές τις πίτες που μια που γίνονται και μια που εξαφανίζονται. Δεν είναι βαριά γιατί έχει λίγο λάδι, είναι απ' έξω τραγανή και από μέσα σαν αφρός και φτιάχνεται πανεύκολα καθώς τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι έτοιμα.
Επίσης, η γέμιση που προτείνω δεν είναι δεσμευτική. Όπως σε όλες τις πίτες η γέμιση έχει να κάνει με συνδυασμούς που αγαπάει ο καθένας και κυρίως με το τι βρίσκετε στο ψυγείο μας εκείνη την στιγμή. Θέλετε να αλλάξετετα τα τυριά, ή να προσθέσετε αλλαντικά ή να αφαιρέσετε την πιπεριά; Μην περιοριστείτε και παίξτε με την γέμιση που χρησιμοποιείτε στις πίτες σας κάθε φορά.

Υλικά για στρογγυλό ταψί 32εκ.
1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο
150γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί
150γρ. γραβιέρα
300γρ. μυζήθρα
1 πιπεριά φλωρίνης
3 αυγά
300γρ. γάλα 
1κ.γ μπεικιν παουντερ
λάδι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για αρχή ξεπαγώνουμε τα φύλλα μας ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.Σε βαθύ μπολ θρυμματίζουμε τα τυριά μας προσθέτουμε την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, πιπέρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
Συνήθως τα έτοιμα παραδοσιακά φύλλα έχουν στη συσκευασία 6 φύλλα. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε 2 για τη βάση, 3 ενδιάμεσα και ένα για να καλύψουμε στο τέλος την πίτα. Προσέχουμε όταν δουλεύουμε έτοιμο φύλλο να είμαστε γρήγοροι ή να τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα γιατί στεγνώνουν γρήγορα και σπάνε.
Ξεκινάμε λαδώνοντας το ταψί και μετά στρώνουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε ελαφρώς και στρώνουμε και ένα δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε κι αυτό.
Ρίχνω στο περίπου το 1/4 από τα τυριά μου σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. 

Ακολουθεί το επόμενο φύλλο το οποίο όμως θα μπει στο ταψί πατσαβουριασμένο. Αυτές οι αναδιπλώσεις που κάνουμε στο φύλλο κάνουν όλη τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Λαδώνουμε πάλι ελαφρά το φύλλο και μοιράζουμε πάλι το 1/4 από το τυράκι σε όλη την επιφάνεια. Η ίδια διαδικασία ακολουθεί και για τα επόμενα 2 φύλλα τα οποία θα μπούνε επίσης πατσαβουριασμένα. Το μόνο που προσέχω είναι να πάει το τυράκι παντού και κυρίως στις παραπονεμένες άκρες.
Με το τελευταίο φύλλο σκεπάζω την πίτα μου και τα φύλλα που βγαίνουν έξω από το ταψί τα γυρνάω προς τα μέσα.
Λαδώνω το τελευταίο φύλλο επίσης ελαφρά και χτυπάω τα αυγά μου με λίγο αλάτι να αφρατέψουν και προσθέτω το γάλα και το μπεικιν παουντερ και τα χτυπάω για λίγο ακόμη. 
Κόβω την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω σαν να βγάλω κομμάτι ούτε απλά την χαράζω, κάτι ενδιάμεσο) και την περιχύνω με το μείγμα γάλα-αυγά ξεκινώντας απ' τις άκρες και πηγαίνοντας προς το κέντρο.
Αφήνω την πίτα να ρουφήξει το γάλα μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος μου. Ξεκινάμε το ψήσιμο στους 200 σε αντιστάσεις πάνω-κάτω στην κάτω σχάρα για το πρώτο μισάωρο. Μόλις περάσει η μισή ώρα ανεβάζουμε την πίτα μας στη μεσαία σχάρα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και σκεπάζουμε την πίτα με ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαδόκολλα γιατί όπως θα δείτε θα έχει ήδη πάρει χρώμα από πάνω και δεν θέλουμε να καεί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο λοιπόν στους 180 για άλλα 20-30'. Η δικιά μου χρειάστηκε 25'. 
Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι στο ψήσιμο όταν σκεπάσετε την πίτα θέλουμε απλά να την καλύπτει το κομμάτι λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτου και όχι να κλείσετε το ταψί με αυτό ειδάλλως η πίτα θα βράσει και δεν θα γίνει τραγανή. 
Καλή επιτυχία!

 



You Might Also Like

0 σχόλια: